ANY NOU XINÈS 2020: L’any de la Rata de Metall!!!

06_horoscopo_chino_Rata

Ni hao! (Hola!)

El proper dissabte 25 de gener se celebra l’Any Nou Xinès, i com a la Miralletes tenim moltes famílies d’orígen xinès, hem pensat que no estaria malament endinsar-nos una mica en aquesta cultura, i assabentar-nos en què consisteix.


El calendari tradicional xinès és lunar, els mesos comencen el dia de lluna nova, i els anys comencen la segona (o tercera) lluna nova després del solstici d’hivern. Tot i que a la Xina moderna es fa servir el calendari gregorià (l’occidental), les festivitats tradicionals com l’Any Nou Xinès, la Festa de la Lluna, la Festa de les Barques-Drac etc. van marcades pel calendari lunar.

L’Any Nou Xinès, o la Festa de Primavera, és la festivitat més important a la Xina, equiparable al nostre Nadal. En els seus orígens, en una societat agrícola, era una celebració de l’inici d’un nou cicle i es pregava als Déus i als ancestres per a tenir bones collites, i en general, fortuna i prosperitat.

L’horòscop xinès funciona per cicles de 12 anys, representats cadascun per les qualitats d’un animal, que se succeeixen per ordre: rata, bou, tigre, conill, drac, serp, cavall, cabra, mico, gall, gos, i senglar. Es creu que les persones nascudes en un any concret, viuen sota la influència de les característiques d’aquell any. Als cicles de 12 anys se superposa el cicle dels Cinc Elements xinesos: fusta, foc, terra, metall i aigua. Tots dos cicles combinats configuren cicles de 60 anys.

Una mica embolic, potser, però ben curiós!

horoscop xines
Us deixem aquí un calendari xinès perquè el tafanejeu una mica… La que us escriu és de l’any del conill… i vosaltres?

Aquest any nou xinès que comença és l’Any de la Rata, de l’element Metall. Potser a la nostra cultura catalana, la rata és un animal al qual no li veiem moltes qualitats, però… és així per a la comunitat xinesa?

L’any de la Rata és el primer del cicle de 12 animals. Segons la llegenda, va ser la guanyadora de la cursa que es va celebrar per a determinar l’ordre dels 12 animals. Com a tal, l’any de la Rata representa el començament d’un nou cicle, un any de re-començaments i noves oportunitats.

L’any de la Rata de Metall 2020 comença el dissabte 25 de gener i acaba el dia 11 de febrer del 2021, és l’any 4717 del calendari xinès.

Segons l’horòscop xinès, serà un any d’èxits, força, amor i diners, en el qual la gent mostrarà especial determinació pel que fa als seus propòsits, aspiracions i fins i tot les seves aficions. Es considera, doncs, un bon any per a emprendre nous projectes que, ben planificats, tindran un bon futur!

A Barcelona s’organitzen activitats per a la celebració d’aquesta festa: desfilada, tallers, fira de gastronomia… es farà el dissabte 1 de febrer i aquí teniu l’enllaç de l’Ajuntament amb les dades que necessiteu per passar un dissabte divertit en família.

Us animeu a anar a la desfilada? Val molt la pena! Nosaltres hi anem cada any, i gaudim moltíssim!

Zài jiàn (Adeu!)

Mònica Lorente
Comissió Famílies

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s