RAMADA MUBARAK! FELIÇ RAMADÀ!

Ens hem trobat aquest matí amb l’Assia, la mama de la Hafsa, companya de classe de la meva filla Ona de primer, i el Said de P4, per tal que m’expliqui una mica que és això del Ramadà. Ja que a la nostra escola tenim un gruix d’alumnat musulmà, trobo interessant saber-ne una miqueta ara que ve aquest mes tan especial per a ells.
Acomiadem els nens a la porta de l’escola, i anem a fer un cafè per xerrar una estoneta.

L’Assia m’explica que enguany el Ramadà comença el 17 de maig i durarà 30 dies. El calendari musulmà és un calendari lunar i per això va canviant cada any la data d’inici d’acord amb aquest calendari. Igual que fem nosaltres amb la setmana Santa. El calendari lunar es diferencia 11 dies amb el calendari occidental.
Els musulmans també tenen 12 mesos com nosaltres i aquests mesos tenen el seu propi nom, així com nosaltres diem gener, febrer, març … Ells tenen uns altres noms, i el seu novè mes és el mes Ramadà.
La traducció de Ramadà ve a ser més o menys “dejuni”. Però, i aquí tenim la diferència que l’Assia em vol destacar, el Ramadà no és només un mes de dejuni d’aliments.
Per a ells és el mes de l’educació, el mes de la interioritat, el mes de practicar la paciència i el creixement personal. Basant-se en els ideals de tenir el cor obert i net. Per tant, en el mes de Ramadà es fa un dejuni alimentari que convida a aprendre paciència, i també has de procurar no dir males paraules, has de procurar no tafanejar, has de procurar no discutir i comprendre l’altre… Això, està clar, que ho hem de fer sempre, però la comunitat musulmana ho practica cada mes de Ramadà per agafar entrenament en ser les millors persones possibles.

Tot això em recorda aquests exercicis de Mindfulness, o meditació o ioga que practiquem en el món occidental. Li veig una similitud, una necessitat humana de trobar la nostra interioritat… no som pas tan diferents, penso…

L’Assia em continua ensenyant coses en la conversa: el mes de Ramadà té tres parts, tres parts que em recorden molt a les parts d’una sessió de meditació laica que puguem fer en la nostra cultura occidental: els primers 10 dies són els dies de l’aprenentatge. En aquests dies es fa net d’aquelles coses que ens han pogut passar durant l’any i que hem tingut guardades en els nostres cors fent-nos mal. Els següents 10 dies són els dies de l’amor. Són aquests dies on, després d’haver fet net el teu cor, pots mirar el cor dels altres i sentir-te part d’una cosa més gran. Els últims 10 dies són els dies del perdó, els dies on els musulmans es perdonen ells mateixos per aquelles petites errades que hagin pogut tenir durant l’any.
Això és una pinzellada del que és el Ramadà, però em queda molt clar que el ramadà no és només el dejuni que jo havia sentit.
La part de dejuni té les seves excepcions, evidentment. Els nens no fan dejuni perquè estan creixent. De la mateixa manera les dones que estan embarassades o estan lactant també se les eximeix de practicar el dejuni, com tampoc el fan els malalts, les persones grans i tots aquells que per consistència física no poden dejunar.

Xerro una miqueta més amb l’Assia de l’espiritualitat i d’aquelles coses que ens mouen a tots els éssers humans. A ella li brillen els ulls com llunetes, a mi em ressona molt i sento com connecto amb alguna cosa més gran…
Però el rellotge no perdona, són les 10 i ja toca acomiadar-se per seguir cadascuna amb el dia a dia.
Agafo el bus per anar a la feina, i penso que avui he après molt. Que és gràcies a l’escola de la meva filla, de la diversitat en la qual ella conviu, qui m’ha donat aquesta oportunitat d’aprenentatge.

I no puc sinó que estar agraïda; Gràcies Assia, gràcies Ona, gràcies Escola Miralletes.

Mònica Lorente
(mare de l’Ona de primer)

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s